[...] Lawrence de Koning, Vasanti S Malik, Eric B Rimm, Walter C Willett, and Frank B Hu Sugar-sweetened and artificially sweetened beverage consumption and risk of type 2 diabetes in men1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3095502/ André Passaglia Schuch, Natália Cestari Moreno, Natielen Jacques Schuch, Carlos Frederico [...]
[...] na wysiłek fizyczny równolegle aktywuje również czynniki przeciwkrzepliwe, co wielokrotnie wykazywano w badaniach (tPA -> aktywacja fibrynolizy; tPA -> tissue-type plasminogen activator; jest to tkankowy aktywator plazminogenu). Trening o umiarkowanej intensywności zwiększa aktywność fibrynolityczną, bez jednoczesnej aktywacji [...]
[...] Skop, Ludmila Kazdova, Monika Dezortova, Milan Hajek, Andrea Tura, Martin Hill, and Terezie Pelikanova „Eating two larger meals a day (breakfast and lunch) is more effective than six smaller meals in a reduced-energy regimen for patients with type 2 diabetes: a randomised crossover study” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4079942/
[...] E. L. Lim,1 K. G. Hollingsworth,1 B. S. Aribisala,1 M. J. Chen,1 J. C. Mathers,2 and R. Taylor „Reversal of type 2 diabetes: normalisation of beta cell function in association with decreased pancreas and liver triacylglycerol” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3168743/
[...] S, Götting C, Tamler R, Pop A, Negrean M, Gawlowski T, Stratmann B, Tschoepe D. “Effects of n-3 fatty acids on macro- and microvascular function in subjects with type 2 diabetes mellitus”. 8. Zhang J1, Wang C, Li L, Man Q, Meng L, Song P, Frøyland L, Du ZY. “Dietary inclusion of salmon, herring and pompano as oily [...]
[...] Frid AH1, Nilsson M, Holst JJ, Björck IM. “Effect of whey on blood glucose and insulin responses to composite breakfast and lunch meals in type 2 diabetic subjects” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16002802 Horowitz JF, Mora-Rodriguez R, Byerley LO,and Coyle EF. Substrate metabolism when subjects are fed [...]
[...] trudności diagnostyczne” https://journals.viamedica.pl/arterial_hypertension/article/download/19399/15274 PaoloFerrari “The role of 11β-hydroxysteroid dehydrogenase type 2 in human hypertension” https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925443909002531?via%3Dihub Lee YS1, Lorenzo BJ, Koufis T, Reidenberg MM. “Grapefruit juice [...]
Ciągle jesteśmy bombardowani takimi wiadomościami. Powiem więcej. Słyszałem jeszcze lepsze „fakty” dotyczące zbóż, pieczywa, mleka, niegroźnych dodatków do żywności. I to wszystko dzieje się w kraju, w którym samo oddychanie jest niezdrowe: zatrute powietrze wydatnie skraca życie i powoduje wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowych, [...]
[...] od witaminy K, osteokalcyny, a także dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i zdolności do obniżania poziom lipidów krwi. Witamina K2 ma lepszy wpływ na ograniczanie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 niż witamina K1. Li Y. et al. Effect of vitamin K2 on type 2 diabetes mellitus: A review. Diab Res and Clin Pract. 2017 Sławomir Ambroziak
[...] Todd Schroeder, Ph “Treatment with Oxandrolone and the Durability of Effects in Older Men” http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.534.9245&rep=rep1&type=pdf http://www.mesomorphosis.com/downloads/uspi-oxandrin.pdf McCullagh EP & Jones R. A note on the effect of certain androgens upon the red blood cell count and upon [...]
[...] kolagen wieprzowy, podobnie jak większość obecnie oferowanej żelatyny przemyśle spożywczym ( z tej samej przyczyny). Referencje: https://www.humann.com/nutrition/different-types-of-collagen/ Clark KL1, Sebastianelli W, Flechsenhar KR, Aukermann DF, Meza F, Millard RL, Deitch JR, Sherbondy PS, Albert A. “24-Week study on the use of collagen [...]
Istota problemu Zakrzepica żył głębokich, nazywana potocznie trombozą, jest chorobą polegającą na tworzeniu się zakrzepów w układzie żylnym kończyn dolnych pod powięzią głęboką, czyli błoną zbudowaną z tkanki łącznej, otaczającą poszczególne mięśnie kończyn. Jak szacują specjaliści, w Polsce mamy rocznie do czynienia z ok. 60 tys. przypadków [...]
W pierwszej części tekstu poruszyłem podstawowe zasady wyciskania sztangi, leżąc, związane z ułożeniem ciała na ławce, stosowaniem mostka, oto kolejne kwestie mogące mieć duże lub mniejsze znaczenie dla wyników w wyciskaniu sztangi leżąc. To na, ile skorzystasz z danej zmiany, jest sprawą zależną od wielu czynników. Aby wzmocnić wyciskanie leżąc, [...]
Choroba sercowo-naczyniowa i leżąca u jej podstaw patologia, miażdżyca tętnic, jest główną przyczyną zgonów i niepełnosprawności na całym świecie. Przewiduje się, że do 2030 r. będzie umierać ponad 23 milionów ludzi rocznie z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy ustalili, iż stan zapalny ma związek z miażdżycą i innymi chorobami [...]
Niestety w XXI wieku ludzie często nie wierzą lekarzom, tylko przypadkowym stronom w Internecie, na których publikowane informacje wcale nie muszą mieć nic wspólnego z prawdą. I tak właśnie dzieje się z naltrexonem (sugeruje się, że małe dawki tego leku są skuteczne w leczeniu większości chorób, w tym nieuleczalnych), DMSO (jest chemicznym [...]
Czy tego chcemy, czy nie, sterydy anaboliczno-androgenne są niezmiernie popularne i nic nie wskazuje na to, by przestały być stosowane. Na dodatek pojawiły się kolejne środki, które służą do obchodzenia regulacji prawnych (np. prohormony) lub preparaty, które miały być bezpieczną alternatywą, a stały się groźniejszym od pierwowzoru zamiennikiem [...]
Białko jest niesamowicie zmitologizowanym elementem diety, wiele osób przypisuje mu wręcz cudowne właściwości. Jak naprawdę wygląda kwestia ilości protein w diecie, czy mają one niesamowity wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej i budowy mięśni? Cóż, sprawa nie jest taka prosta. Stało się tak w największej mierze przez naukowców, którzy nie [...]
[...] HospitalizedWith Heart FailureJoAnne (praca sponsorowana przez lobby farmaceutyczne) http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.565.7258&rep=rep1&type=pdf Yong bin Lu i in. Efficacy and safety of long-term treatment with statins for coronary heart disease: A Bayesian network [...]
[...] de Souza, RJ, Mente, A, Maroleanu, A et al. Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ. 2015; 351: h3978 Hooper, L, Martin, N, Abdelhamid, A, and Davey, SG. Reduction in [...]
W toku redukcji czy budowania masy możesz popełnić rozmaite błędy w planie dietetycznym. Niektóre są błahe, inne dość poważne, a rzadko zdarza się spotkać naprawdę istotne problemy. Oto kilka z najczęściej spotykanych kwestii, mogących rzutować na kolejne miesiące czy nawet lata treningu. Modne kontra sprawdzone diety „Stosuję dietę ketogeniczną, [...]